Leylandi Cit Bitkisi
Her mevsim yeşil ve formlu bir bitkidir. Genelde çit oluşturması için avlu, duvar ve tel çit kenarlarına uygulanan bir türdür. leylandi_04Bahçe duvarlarında yüksek, sık ve geniş bir duvar meydana getirmek için idealdir. Leylandiler derin budamaya, şiddetli rüzgarlara diğer servi türlerinden çok daha dayanıklıdır. Çok hızlı büyür. Tek ağaç olarak da yetiştirilebilir. Dalları en alt gövdeden itibaren gelişir ve fidan yaşlansa bile bu formunu kaybetmez. Soğuk hava ve donlara dayanıklı olmakla beraber -20 derecenin altında zarar görür. Farklı iklim ve toprak şartlarına kolay uyum sağlar. Nemli ve derin topraklarda daha iyi yetişir. Hafif gölgeden zarar görmez. Hava kirliliği ve tuz serpintilerine karşı dayanıklıdır. Düzenli sulama hızlı büyümesini sağlar. Susuzluğa karşı da dayanıklıdır. Fakat bu hiç sulanmaması anlamına gelmez. Ses ve rüzgar engellemek amacıyla bahçe etrafında doğal duvar olarak kullanılabilir.
Leylandilerin çok büyük etki yaratacak hastalığı ve zararlısı bulunmamaktadır. Görülen zararlısı genellikle yaprak kurdudur. Uygun bakım şartlarında yılda 70-100 cm kadar büyüme gösterirler.
Leylandiler ticari açıdan büyük bir öneme sahiptir. Dikildikleri yerde ses ve görüntü kirliliğini engeller. Leylandinin anavatanı İngiltere’dir. İngiltere’de bir çiftçi keşfetmiştir ve kendi soyadını vermiştir. Leylandi ülkemiz iklimine de kolaylıkla uyum sağlamış ve yaygınlaşmıştır.
BAKIMI Ve DİKİMİ SULAMASI
Leylandi daha çok geçirgen toprağı sever. Sulama çok önemlidir. Kökleri derinlere kadar indiği için bol sulama gerekir. Leylandi dikilecek toprak genişçe açılır. Kazılan yerdeki üst toprak ve alt toprak ayrı tutulmalıdır. Dikim yapılan yerdeki açılan çukur leylandi fidanının kökünü tamamıyla içine alacak derinlikte olmalıdır. Doldurma işleminde önce üst toprak ile çukur doldurulmalı sonra alt toprak ile tamamlanarak su havuzu yapılmalıdır.
Dikim işlemi tamamlandıktan sonra dip kısmında bir kova su birikecek şekilde oyuk açılır. Bu işlem leylandinin ihtiyacı olan suyu sağlayarak büyümesi için gerekli sulama yapılır. Leylandi sık sulanmalıdır. Bunun için damlama sulama sistemi normal sulamaya göre daha verimli sonuç verir. Fidan dikildikten sonra verilecek olan can suyu leylandi için hayati önem taşımaktadır.
Leylandi fidanının dikildiği yere sabitlenmesi dış etkenlerden özellikle rüzgardan etkilenmemesi için sabitleme sopası yani sırık dikilir ve bu sırığa bağlanır.
BUDAMASI İLAÇLAMA VE ÇOĞALTILMASI
Ekim ayından itibaren budama yapılabilir. Bu işlem mart ayına kadar devam edebilir. Diğer aylarda yapılan budamalar leylandiye zarar verebilir bunun için pek tavsiye edilmez. Budama yaparken gövde kısmına çok yakın yerden kesme işlemi yapılmamalıdır. Leylandinin güneş almasına dikkat edilmeli çünkü güneş almayan kısımlarda mantar hastalığı görülmeye başlar. Bu hastalık da leylandinin iğnelerinin kurumasına sebep olur. Toprağa temas eden sürgünler gövdeden kesilmelidir. Toprağa temas eden sürgünler yosun bağlar.
Senede en az bir kez mantar ilaçlaması yapılmalıdır.
Yeni sürgün veren üçlar kesilir. Torfla birlikte daldırma işlemi ile küçük saksılara alınır. Leylandi fidanları büyüdükçe saksılar da büyütülür. Ek ilave gübreleme yapılabilir. Kök gübresi, vitaminle leylandi5birlikte toprağı desteklenmelidir.